Menstruatieproject

We sturen graag onze jongeren mee op Europees project.

Zo doen ze buitenlandse ervaring op en kunnen ze werken rond bepaalde competenties. Choice en Fareeda konden mee naar Kroatië, en Choice maakte volgend verslag.

Menstruatie-educatie in het zonnige Prvic (Kroatië) in samenwerking met ToleranceInU (Oekraïne), Strive (Kroatië), Mojo de Caña (Spain), Eurofrc (Polen).

Onze Antwerpse jeugd van EducAntwerp VZW, Girls In The City, @KRASjeugdwerk en City Pirates hebben een week informeel de verschillende aspecten rond menstruatie verkent.

Zowel de menstruerende als niet-menstruerende deelnemers hebben persoonlijke ervaringen gedeeld, maar ook nieuwe ontdekkingen gedaan.

We zijn de week gestart met het voorzien van een safespace waar duidelijk grenzen gesteld konden worden.

Nadien hebben we de verschillende nationale contexten rond menstruatie aan elkaar voorgesteld en hebben we de meest voorkomende taboes rond dit onderwerp op tafel gelegd. Naast dit, hebben we ook stilgestaan bij de invloeden op micro-, meso- en macroniveau. De topics die hierbij voornamelijk aan bod kwamen situeerden zich binnen de categorieën: religie, gezondheidssysteem, politiek, sociale media, familie, economie, tradities en kunst.

Aan de hand van een interactieve workshop hebben we ook de menstruatiecyclus van dichterbij bekeken. De 4 fasen kregen elks de nodige aandacht waarbij biologische processen en bijhorende symptomen werden besproken op verschillende vlakken zoals libido, haar, huid, energie, concentratie, eetgewoonten en cravings, mood en hormonen.
In groepjes hebben we ook de verschillende menstruatieproducten en hygiënemethoden kunnen verkennen.

Elke dag van de week hebben we ook creatieve momentjes ingezet om online content te creëren om meer periodeawareness te verspreiden.
Gedurende dit hele leerproces kwamen we veel herkenbare zaken tegen die zorgden voor een versterkend groepsgevoel en inspiratie voor betere praktijken in ons persoonlijk leven maar ook in onze werkomgeving!

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!