Integriteitsbeleid

City Pirates is meer dan alleen een voetbalclub. Als sociaal – maatschappelijk project kiezen we ervoor om jongeren in kwetsbare posities te ondersteunen, versterken en vertrouwen te geven. We focussen op gelijkwaardigheid, respect en engagement als kernwaarden, met als doel jongeren te begeleiden naar een stabiele, betekenisvolle toekomst. Zo investeren we in de werknemers, klanten en leiders van morgen.

In zo’n omgeving is integriteit geen bijkomstigheid, maar een fundament. Wij geloven dat elke jongere het recht heeft om te groeien, te ontdekken en te dromen. Voetbal is voor ons geen einddoel, maar een krachtig middel om jongeren sterker te maken, hun soft skills te ontwikkelen en hen te begeleiden in hun persoonlijke traject.

Waarom een integriteitsbeleid?

We geloven in het potentieel van elke jongere. Daarom creëren we een omgeving waarin jongeren hun grenzen kunnen verkennen, hun talenten kunnen ontwikkelen en zichzelf mogen zijn. Dit, binnen een cultuur van wederzijds respect, duidelijke grenzen en gedeelde verantwoordelijkheid. Een helder integriteitsbeleid maakt deze visie concreet.

 

Met dit Integriteitsbeleid willen we:

  1. Een veilige omgeving garanderen waarin jongeren, ouders, vrijwilligers en begeleiders zich gerespecteerd, gehoord en beschermd voelen.
  2. Duidelijke kaders en afspraken formuleren over wat (on)gepast gedrag is.
  3. Transparant communiceren over hoe we als City Pirates zijnde omgaan met meldingen, incidenten en conflicten, dit zowel op vlak van het sportieve (ombudsman/tuchtcomité/API) als het niet-sportieve (API)
  4. Investeren in een clubcultuur van verantwoordelijkheid, verbondenheid en vertrouwen, waarin alle betrokkenen mee waken over elkaars welzijn.

 

Dit beleid is van toepassing op iedereen die betrokken is bij City Pirates: spelers, ouders, trainers, medewerkers, vrijwilligers en partners.

Wat is integriteit?

Het is natuurlijk essentieel om goed te begrijpen wat integriteit is en wat dit inhoudt voor ons project. Integriteit verwijst naar de eigenschap eerlijk en oprecht te zijn en consequent vast te houden aan sterke morele en ethische principes. In een organisatie als City Pirates vertaalt dit zich in handelen op een eerlijke, gelijkwaardige, betrouwbare, respectvolle en verantwoordelijke manier. Zowel tegenover jezelf als tegenover anderen. Dit klinkt misschien complex, maar eigenlijk is het gewoon doen wat juist is. Wat juist is volgens de waarden en normen van City Pirates. Mensen met integriteit zijn trouw aan de waarden van de club, nemen verantwoordelijkheid voor hun gedrag en respecteren de grenzen en rechten van anderen.

 

Integriteit is dus niet alleen het naleven van regels, maar vooral het bewust zijn van ethisch verantwoorde keuzes in alle situaties. Integriteit komt tot uiting in:

  1. Eerlijke communicatie en transparant gedrag.
  2. Respect voor anderen, hun grenzen en gemaakte afspraken.
  3. Aandacht voor de impact van ons gedrag op anderen.
  4. Handelen vanuit gelijkwaardigheid, rechtvaardigheid en zorg.

 

Integriteit leeft bij City Pirates in de praktijk, in de omgang met elkaar en de manier waarop we met jongeren, ouders en medewerkers omgaan. Als sociaal- sportieve werking zijn op elke locatie en deelwerking social coaches actief. Social coaches die in hun hybride werking van jeugdwerk, welzijnswerk, sport en trajectbegeleiding de belangrijkste rol opnemen. Ze zijn vaak het centraal aanspreekpunt en waken mee over de werking en waarden van City Pirates. Bij klachten kan er contact opgenomen worden met de API Linda Rusbach (zie verder).

Het DNA van City Pirates

Bij City Pirates gaat integriteit verder dan de theorie. We werken met kinderen en jongeren van diverse achtergronden, vaak in kwetsbare of complexe leefsituaties. We hanteren voetbal en muziek om hen te ondersteunen in hun persoonlijke groei en maatschappelijke participatie. In zo’n omgeving is integriteit een absolute voorwaarde om vertrouwen en veiligheid te kunnen garanderen. Dit doen we volgens het DNA van City Pirates, waarbij het sportieve en het sociale als communicerende vaten handelen.

Wij zijn allemaal piraten. Dat betekent dat we samen optrekken, als gelijken. We respecteren elkaar, geven elkaar kansen en zorgen voor elkaar. In onze club staat niemand boven de ander. We varen samen, in dezelfde richting.

Je bent pas een echte piraat als je:

  1. Andere met gelijkheid en respect behandelt, ongeacht afkomst, overtuiging of persoonlijkheid.
  2. Rekening houdt met de impact van jouw woorden en daden.
  3. Geen misbruikt maakt van je positie of vertrouwen.
  4. Actief bijdraagt aan een veilige en warme omgeving, waarin iedereen zichzelf kan zijn.

We hanteren onderstaande gedragsprincipes, afhankelijk van je rol binnen de werking: 

Als begeleider, vrijwilliger of trainer ben je een voorbeeldfiguur. Dat betekent:

  1. Je bent een voorbeeld in taalgebruik en gedrag.
  2. Je stelt duidelijke grenzen en bewaakt de veiligheid van de jongeren.
  3. Je maakt geen misbruik van je positie (geen pesterijen, intimidatie, seksuele toenadering of chantage).
  4. Je gaat professioneel om met vertrouwelijke informatie.
  5. Je stimuleert een open sfeer waarin jongeren zich gehoord en gerespecteerd voelen.

 

Als speler of jongere draag je mee zorg voor een respectvolle groepssfeer. Dat betekent:

  1. Je behandelt teamgenoten, trainers, scheidsrechters, vrijwilligers, supporters, jezelf en materiaal met respect.
  2. Je speelt eerlijk, zonder fysiek of verbaal geweld.
  3. Je pest of discrimineert niemand.
  4. Je komt gemaakte afspraken na.
  5. Je luistert naar begeleiding.
  6. Je durft hulp vragen als je met iets zit.

 

Als ouder of betrokkene ben je een partner in de werking van City Pirates. Dat betekent:

  1. Je ondersteunt een positieve sfeer rond het kind of jongere.
  2. Je communiceert op een respectvolle en constructieve manier met trainers en medewerkers.
  3. Je komt afspraken na en helpt grensoverschrijdend gedrag mee te voorkomen.
  4. Je moedigt je kind aan om eerlijk, sportief en respectvol deel te nemen aan activiteiten.

 

City Pirates als organisatie zorgt ervoor dat de bouwstenen op een eerlijke, respectvolle en veilige manier er liggen. Dat betekent:

  1. We communiceren helder over onze waarden en verwachtingen.
  2. We nemen meldingen ernstig en handelen discreet, correct en tijdig.
  3. We voorzien vorming, ondersteuning en opvolging voor iedereen binnen de werking.
  4. We bouwen actief aan een veilige en inclusieve clubcultuur waar iedereen zich welkom en gerespecteerd voelt.

Gedragscode

Onze gedragscode is een leidraad voor iedereen die betrokken is bij onze werking. In een club/project die/dat streeft naar sociale verbinding, persoonlijke groei en maatschappelijke betrokkenheid, is het essentieel dat iedereen zich veilig en gerespecteerd voelt. Deze gedragscode biedt duidelijke richtlijnen over hoe we met elkaar omgaan, wat we van elkaar verwachten en welke waarden we delen.

Van alle betrokkenen bij City Pirates verwachten we:

Respect in alle richtingen
Bij City Pirates komt respect op de eerste plaats. Respect voor elkaar, voor verschillen, voor materiaal, voor afspraken en voor de omgeving waarin we werken en spelen. We stimuleren een houding waarin iedereen zich erkend en gewaardeerd wordt, ongeacht afkomst, religie, gender, beperking of sociale status.

Grenzen erkennen en bewaren
Iedereen binnen de werking heeft recht op duidelijke grenzen. Dit geldt zowel op fysiek, emotioneel als sociaal vlak. Trainers, begeleiders en ouders dragen hierin een voorbeeldrol. Ongewenste aanrakingen, bedreigingen, denigrerende opmerkingen of machtsmisbruik worden nooit getolereerd.

Verantwoordelijkheid opnemen
Elk lid van City Pirates draagt verantwoordelijkheid: voor eigen gedrag, voor het welzijn van anderen en voor het versterken van de groepssfeer. We geloven in de kracht van samenwerking en wederzijds vertrouwen.

Het respecteren van de kernwaarden gelijkheid, respect en engagement
De kernwaarden zijn op maat van de jongeren vertaald in een Piratenreglement. We verwachten dat deze basisregels gevolgd worden door al onze betrokkenen. (zie bijlage Piratenreglement)

Veilig melden van problemen
City Pirates voorziet een aanspreekpunt integriteit (API) waar elk signaal van grensoverschrijdend gedrag veilig en vertrouwelijk gemeld kan worden.

Indien het gaat om puur sportieve vragen heeft City Pirates ook voorzien in een ombudsman. Bij incidenten op of naast het veld gekoppeld aan wedstrijden, treedt ons tuchtcomité in werking (zie bijlage “Tuchtcomité”)

Preventiebeleid

AANSPREEKPUNT INTEGRITEIT

Linda Rusbach is de ‘Aanspreekpersoon Integriteit’ binnen de club (API). Bij haar kan je steeds terecht met vragen, vermoedens of klachten over grensoverschrijdend gedrag. Zij luistert naar vragen of het verhaal, verwijst door wanneer nodig of verleent advies. Uiteraard gaat ze steeds met respect en alle discretie om met jouw verhaal. Ze gaat nooit zelf oordelen en is er puur als eerste aanspreekpunt.

Contact: Linda is bereikbaar via mail op vanstaayrusbach@telenet.be of telefonisch via 0493 21 64 95 of je kan haar aanspreken in Merksem. Als siteverantwoordelijke van Merksem en ondervoorzitter van de Raad van Bestuur kent ze het reilen en zeilen van de club.

Meldprocedure

  1. Vertrouwelijk gesprek
    Je melding wordt in eerste instantie individueel en vertrouwelijk besproken. Linda luistert aandachtig naar jouw verhaal of bezorgdheid. Dit gesprek is volledig discreet: er wordt niets gedeeld met anderen zonder jouw toestemming, tenzij er sprake kan zijn van acute onveiligheid.
  2. Eerste inschatting van de situatie
    De API bekijkt samen met jou wat er precies aan de hand is. Gaat het om een vermoeden, een concrete klacht of een algemene bezorgdheid? Op basis van deze inschatting bepaalt zij samen met jou welke stappen eventueel nodig zijn.
  3. Informatie en advies
    De API kan je informeren over: Je rechten en plichten, de mogelijkheden om verdere stappen te zetten, interne procedures van de club of externe hulpverlening of meldpunten
  4. Mogelijke doorverwijzing of opvolging
    Wanneer de situatie ernstig of complex is, of wanneer verdere opvolging noodzakelijk is, kan Linda Rusbach de melding – steeds in overleg met jou – intern of extern doorverwijzen naar bevoegde diensten of instanties. De API onderneemt zelf geen formele tuchtmaatregelen, maar begeleidt wel het traject richting een passende aanpak.
  5. Nazorg en opvolging
    Indien nodig, volgt Linda het verdere verloop van de situatie op. Ze blijft beschikbaar als aanspreekpunt voor verdere vragen, opvolging of ondersteuning.

 

Belangrijk:
Jij behoudt de regie. Niets gebeurt zonder jouw medeweten of toestemming, tenzij er een ernstige dreiging of gevaar is voor jezelf of anderen. Discretie en respect zijn kernwaarden binnen het integriteitsbeleid. Meldingen worden serieus genomen, ook als je enkel twijfelt of vermoedt dat er iets mis is.

Monitoring & Evaluatie

Een effectief integriteitsbeleid staat of valt met regelmatige opvolging en bijsturing. Bij City Pirates hechten we groot belang aan het evalueren van ons beleid en aan het leren uit ervaringen op het terrein. Monitoring en evaluatie zorgen ervoor dat ons beleid actueel, gedragen en doeltreffend blijft in functie van de jongeren, medewerkers en partners.

Wie evalueert?
De evaluatie van het integriteitsbeleid wordt gedragen door: het aanspreekpunt integriteit (API), het dagelijks management en in overleg met de begeleiders, vrijwilligers en coaches.

Bij ernstige of complexe dossiers kan er beroep worden gedaan op externe partners, zoals experts in jeugdhulp of juridische ondersteuning.

Hoe vaak wordt er geëvalueerd?
Jaarlijkse evaluatie: aan het einde van elk sportseizoen wordt een grondige evaluatie uitgevoerd, waarbij signalen, meldingen, incidenten en feedback systematisch worden geanalyseerd.
Tussentijdse evaluatie: bij ernstige incidenten, herhaald grensoverschrijdend gedrag of signalen van tekortkomingen wordt het beleid onmiddellijk onder de loep genomen en, indien nodig, aangepast.

Op basis waarvan gebeurt de evaluatie?
– Inzichten uit meldingen en incidenten (anoniem geanalyseerd)
– Feedback van jongeren, ouders, vrijwilligers en begeleiders (via gesprekken, bevragingen  of infomomenten)
– Signalen van onduidelijkheid of tekortkoming in procedures of gedragscodes
– Observaties vanuit de dagelijkse werking en teamoverleggen

Hoe wordt het beleid aangepast en gecommuniceerd?
Indien uit de evaluatie blijkt dat bijsturing nodig is, worden concrete aanpassingen doorgevoerd in gedragscodes, procedures of ondersteuningsaanbod voor betrokkenen.

Deze wijzigingen worden vervolgens open en transparant gecommuniceerd naar alle betrokkenen: via digitale communicatie via Pro Soccer Data, op teamvergaderingen of infomomenten en via visuele communicatie op de werkvloer.

Bekijk hier de twee extra bijlage: