City Pirates is een voetbalclub met een groot hart. Naast voetbal is het sociaal engagement een even belangrijke pijler. Via een laagdrempelige werking en interculturele dialoog willen we voetbal toegankelijk maken voor iedereen. De club vormt een sociaal platform waar ouders, kinderen, jongeren en vrijwilligers samenwerken aan een betere stad. Via een competitieve en recreatieve opleiding krijgt elke speler de kans zich te ontwikkelen als voetballer. Een kwalitatieve voetbalopleiding betekent bij ons aandacht voor voeding, krachttraining en medische opvolging. Het aanleren van sportieve vaardigheden gaat hand in hand met het ontwikkelen van sociale vaardigheden. De club draagt respect, gelijkwaardigheid en kwaliteit hoog in het vaandel en verwacht wederzijds engagement.
City Pirates is bovendien een echte ‘wereldclub’: de club telt meer dan 1500 jeugdspelers met meer dan 100 verschillende nationaliteiten. City Pirates gelooft een plaats te zijn waar sociale cohesie vorm krijgt. De club is een mini-samenleving waar kinderen en ouders in een veilige context hun grenzen verleggen.
Onze missie: Via voetbal willen wij alle Antwerpse kinderen en jongeren kansen geven en competenties aanleren met aandacht voor gelijkwaardigheid, respect en engagement, met het oog op een stabiele en evenwichtige toekomst.
Dit sociaal engagement komt tot uiting via de koppeling tussen sport, jeugdwerk en welzijnswerk. We organiseren onder meer huisbezoeken, schoolbezoeken, huiswerkbegeleiding, bezoeken aan bejaardentehuizen, toeleiding naar (studenten)werk, taaloefenkansen, muziek- en dansworkshops te River Side Studio pleintjeswerking, piratenkampen…
Sinds 2024 openden we ook met The Comeback een weggeef- en tweedehandswinkel voor school- en sportmateriaal.
City Pirates heeft ook tijdens het seizoen 2023-2024 allerminst stilgezeten. Het project bleef groeien en de noodzaak werd alleen maar groter. De club blijft een veilige thuis waar jongeren naar snakken.
Momenteel begeleiden we meer dan 1500 jongeren in Merksem, Linkeroever, Luchtbal, Deurne, Borgerhout en Dam. Ons team van 17 werknemers (16,5 FTE) wordt hierbij bijgestaan door meer dan 200 vrijwilligers, waarvoor dank! Naast de siteverantwoordelijken die een locatie managen, jeugdwerk verrichten en er de hulpvragen beantwoorden, hebben we ook collega’s met specifieke opdrachten. Zo wordt er gericht ingezet op meisjeswerking. Ook activeren we jongeren tussen 18 en 30 jaar naar werk of opleiding, en hebben we een ruim en groeiend aanbod voor anderstalige nieuwkomers die we de Nederlandse taal aanleren via vrijetijdsaanbod. Sinds 2022 begeleiden we ook jongeren via muziek & dans, dit zowel in de studio als bij jeugdinstellingen. Sinds juni 2022 hebben we ook één collega die specifiek jongeren naar studentenwerk begeleidt.
In 2023-2024 zijn er twee nieuwe projecten opgestart. Onze begeleiding op vlak van educatie (schoolbezoeken/ huiswerk- begeleiding) kreeg navolging bij het Kabinet van Onderwijs waardoor we een leerkracht mochten detacheren binnen ons team. Hij kan onze methodiek optimaliseren en bekijkt hoe we onze methodieken kunnen delen met andere sportclubs. Hoe maken we de brug tussen educatie en vrije tijd het sterkst?
Sinds 2024 zijn we ook in Borgerhout actief. We starten The Comeback op: een weggeef/2dehandswinkel waarbij we school- en sportmateriaal willen voorzien voor zij die het moeilijk hebben om dit aan te schaffen. Het nodige materiaal hebben, is namelijk een must om ten volle sport- en onderwijskansen te grijpen.
Om de groeiende sociale werking te kunnen coachen werd er geopteerd om een sociaal coördinator in dienst te nemen. Sinds september 2023 hebben we ook een teamleader jeugd in dienst om de sportieve werking in de verschillende locaties te optimaliseren en de brug tussen de sportieve en maatschappelijke werking verder te creëren.
City Pirates wil een ecosysteem vormen. Voetbal aanbieden in de wijken die er het meest nood aan hebben. Jongeren van jongs af aan competenties bijbrengen, voorzien van materiaal, opvolgen qua school en welzijn, begeleiden naar relevant studentenwerk en vervolgens naar de juiste studierichting of werkgever loodsen. Op die manier creëren we een totaaloplossing voor de jongeren en creëren we de grootste maatschappelijke impact.
Ook organisatorisch/financieel stonden we niet stil. We evolueren naar een teamstructuur waarbij teamleaders hun team coachen en verantwoordelijkheid geven. Onze transversale convenant waarbij we vanuit één overeenkomst middelen krijgen uit Sport, Welzijn, Jeugd en Werk werd verlengd. Een overeenkomst over de departementen/hokjes heen want onze Piraten zijn niet in hokjes te plaatsen. We zijn ondertussen ook erkend als geprofessionaliseerd jeugdhuis vanuit Vlaanderen. Naast de publieke middelen kunnen we rekenen op de steun van heel wat private partners en donateurs, waarvoor dank! Zij voorzien meer dan de helft van ons budget. Ondertussen voorzien we ook teambuildings en keynotes voor bedrijven. We willen namelijk naar een gedifferentieerd financieringsmodel.
Â
Tegelijk blijven we ook kritisch naar onszelf kijken. We trachten structureel en organisatorisch de juiste stappen te zetten. Niet eenvoudig in een klimaat waar langs alle kanten aan onze mouw wordt getrokken. Jongeren worden bij ons geplaatst door jeugdrechters, instellingen, scholen… Het maakt ons werk niet makkelijker, maar wel des te noodzakelijke.Â
De cijfers van 2023 vinden jullie hieronder. Er werden maar liefst 1089 hulpvragen gelogd, waarbij onder meer 157 huisbezoeken werden verricht. Los van het voetbal voor meer dan 1500 jongeren, organiseerden we ook 751 (jeugd)activiteiten, waarbij onder meer 359 jeugdhuisactiviteiten, 87 keer pleintjeswerking, 37 buurtevenementen en 197 workshops. Er namen 25.852 (niet-unieke) jongeren deel aan de 751 activiteiten.
Ook sportief zaten we niet stil. In 2023 werden we wederom beloond met het maximaal aantal sterren (4) bij de Double Pass Audit. Onze eerste ploeg dames promoveerde naar tweede provinciale. Onze eerste ploeg heren heeft het wel moeilijk in tweede amateurklasse, maar we geven niet op. We blijven erin geloven dat we op een eerlijke manier in nationaal voetbal thuis horen. Het laten doorstromen van eigen jeugd is daarbij cruciaal. We zijn dan ook blij om te zien dat verschillende spelers ook dit seizoen die stap hebben gezet. Onze G-werking en werking rond anderstalige nieuwkomers is groeiend, en ook onze samenwerking met Club NXT loopt optimaal. Ook zijn we trots op Koni De Winter, onze jeugdspeler die het ondertussen tot Rode Duivel heeft geschopt.
De erkenning voor ons werk groeit. De laatste jaren kregen we verschillende awards en onze voorzitter Michel Pradolini werd in 2023 verheven tot Baron, een prachtige erkenning voor zijn impact op de maatschappij. Ook trachten we waar mogelijk methodieken te delen. Het sociaal sportief landschap is in beweging, en we willen elkaar versterken.
Ons werk is echter nog lang niet af. De maatschappelijke noodzaak groeit en dit uit zich onder meer in een ellenlange wachtlijst, met meer dan 3000 jongeren. De jongeren vormen onze toekomst. Niet alleen voor onze maatschappij, maar ook voor ons project. We geven ze dan ook ten volle kansen. Onze jongeren groeien door als vrijwilliger, jobstudent en uiteindelijk hopelijk als werknemers. Onze Piraten bepalen de koers van dit schip.
Dit zouden we niet zonder onze partners kunnen doen, waarvoor ook al onze dank!
Velle Est Posse!
Aantal leden
Aantal vrijwilligers
Wachtlijst
Jeugdactiviteiten 2022